Spanje heeft zich voor de vierde keer in de geschiedenis gekroond tot Europees kampioen. In de finale van het EK 2024 in Duitsland waren de Spanjaarden met 2-1 te sterk voor de Engelsen. In de 51 wedstrijden werd er 117 keer gescoord, waarvan zelfs een recordbrekende 12 eigen doelpunten. Maar wie maakte het mooiste EK-doelpunt?

Een doelpunt kan mooi zijn om verschillende redenen. Een bal die keihard via de paal of de onderkant van de lat binnen vliegt, is voor je gevoel altijd mooier dan een rollertje in de hoek. En ook zullen de meesten een omhaal of een volley aantrekkelijker vinden dan een intikker. Op het EK in Duitsland zijn er heel veel verschillende doelpunten gescoord, maar welke was nou écht het mooiste? Hieronder zetten we enkele kanshebbers op een rij.

De mooiste EK-doelpunten (2024)

In de laatste aflevering van Studio Fussbal gingen de analisten van NOS nog één discussie met elkaar aan. Marco van Basten, Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Leonne Stentler riepen alle vier een ander EK-doelpunt uit tot mooiste van het toernooi. Over de winnaar waren ze het overigens unaniem eens: Spanje speelde het hele EK het beste voetbal en is daarom de terechte winnaar volgens de analisten. Goed, tijd om naar de doelpunten te kijken.

Het winnende doelpunt van Mikel Oyarzabal

Als het aan Rafael van der Vaart ligt, mag de bokaal voor mooiste EK-doelpunt naar matchwinner Mikel Oyarzabal. De Spaanse spits kwam in de 68e minuut van de finale in Berlijn binnen de lijnen voor Alvaro Morata. De Bask bekroonde zijn invalbeurt met een treffer, want hij schoot Spanje in de 86e minuut naar de titel. Het was misschien een intikker, maar de combinatie tussen Dani Olmo, Marc Cucurella en Oyarzabal die eraan voorafging was schitterend. ‘Qua aanval zeker het mooiste doelpunt van het toernooi’, zei Van der Vaart kort na afloop van de wedstrijd. Bekijk het doelpunt hieronder (vanaf minuut 3:30).

De snoeiharde volley van Mert Müldür

Rafael van der Vaart kiest voor een fraaie combinatie. Maar als Pierre van Hooijdonk het voor het zeggen had, moet de snoeiharde volley van de Turkse rechtsback Mert Müldür bekroond worden tot het mooiste EK-doelpunt. ‘Goud of ijzer, alles of niets. Heerlijk om hem zo van je wreef af te laten glijden en in de bovenhoek te zien verdwijnen’, zegt Van Hooijdonk. Bekijk het doelpunt hieronder (vanaf minuut 0:38). In dezelfde wedstrijd scoort het Turkse supertalent Arda Güler overigens ook een wereldgoal.

De reddende omhaal van Jude Bellingham

Volgens Marco van Basten heeft Jude Bellingham het mooiste EK-doelpunt gescoord. Van Basten, zelf een van de koningen van de omhaal, spreekt uiteraard over de omhaal van Bellingham tegen Slowakije. De jonge middenvelder van Real Madrid redde zijn land van een afgang in de achtste finale en scoorde zijn omhaal in de laatste minuten van de extra tijd. Een bizar moment. ‘Als je dat kan, op zo’n moment. Ik vind hem ook echt een atleet, hij kan zóveel. Passeren, koppen, ontzettend lopen, hij is sterk. En dan ook nog dit soort dingen’, vertelt Van Basten. Bekijk het doelpunt hier (vanaf minuut 03:01).

Het historische schot van tiener Lamine Yamal

Lamine Yamal was volgens Leonne Stentler de grootste ster op het EK in Duitsland. Toen het toernooi van start ging was Yamal nog maar 16 jaar; hij werd een dag voor de finale 17 jaar. In de halve finale scoorde Yamal met een schitterend curveshot de 1-1. Een historisch doelpunt, want zo kroonde Yamal zichzelf tot jongste doelpuntenmaker op een EK ooit.

Wat Stentler betreft was het zelfs het mooiste EK-doelpunt: ‘Het schot én het moment. Toen nog zestien, echt ontzettend knap. Je hoopt dat wat hij het afgelopen seizoen bij Barcelona liet zien, ook op zo’n groot toernooi kan. En dan doet hij dit, voor mij echt het doelpunt van het toernooi.’ Bekijk het doelpunt hieronder (vanaf minuut 01:27).